Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-06 13:36

Tillväxt- och näringslivsrådet i öppet brev till studerande och nyanlända: Så blir du anställningsbar

Tillväxt- och näringslivsrådets brevErik Sandberg representerade Tillväxt- och näringslivsrådet och lämnade över brevet till biträdande barn- och utbildningschef Martin Snickars.

I ett öppet brev som delas ut till elever på Hultsfreds gymnasium och Hultsfreds vuxenutbildning ger Tillväxt- och näringslivsrådet i Hultsfreds kommun sina tips på hur studerande, nyanlända och arbetssökande kan göra för att lättare få en anställning.

Anledningen är att många av företagarna i rådet har svårt att hitta kompetent arbetskraft att anställa, trots att det finns många arbetslösa i kommunen.

– Det här är något som oroar oss. Det svenska samhället bygger på att alla är med och finansierar välfärden, efter sina förutsättningar. Risken är nu att färre människor får finansiera allas välfärd. Vi måste hjälpas åt. Ju fler som bidrar till vårt samhälle och kommer in i vår gemenskap, desto bättre blir det för oss alla, säger näringslivsstrateg Michael Leijonhud.

I brevet, som även översatts till engelska, arabiska, dari och tigrinja, ger företagen i Tillväxt- och näringslivsrådet tio tips till studerande, nyanlända och arbetssökande för att de lättare ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

– Det här kan bli en bra startpunkt för att mötas och diskutera hur vi ska kunna lyckas få ihop ekvationen: våra nyanlända elever som kommer med olika erfarenheter och bakgrunder och som drömmer om att skapa sig ett liv här med arbete och det svenska språket i fokus samt näringsliv och arbetsmarknad som har skriande behov av arbetskraft, säger Aina Kalle, rektor på Hultsfreds vuxenutbildning.

Tillväxt- och näringslivsrådet består av flera av kommunens företag och Hultsfreds kommun. Rådet träffas ett antal gånger per år för att diskutera hur medlemmarna tillsammans kan bidra till att utveckla kommunen.