Publicerad: Uppdaterad: 2019-06-19 11:53

Möjligheternas Mötesplats höjer ambitionen för att bli ”Integrationens Almedalen”

TältenTälten ligger vackert vid Virserumssjön.

Hultsfreds kommun i samverkan med Regionförbundet i Kalmar Län och flera andra aktörer anordnar under två dagar Möjligheternas Mötesplats. Det är andra året i rad som det exklusiva samtalet för speciellt inbjudna nyckelpersoner om asyl och integration äger rum i Virserum.

Nyckelpersoner från kommun, stat/myndighet, civilsamhället, näringsliv och akademi samlades för andra året i rad vid Virserumssjön. Årets mötesplats hade utökats till två dagar och innehöll ett flertal olika seminarier anordnade av Hultsfreds kommun, Regionförbundet i Kalmar län, Sveriges Kommuner och Landsting, Linnéuniversitetet och Arbetsförmedlingen.

Målet med dagarna är att fortsätta fjolårets samtal om möjligheterna med asyl och integration. Samverkan mellan samhällets olika delar lyftes som speciellt viktiga, tillsammans med integration som vägen till egenförsörjning.

Kommunalråd Lars Rosander och Åke Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län, inledde dagarna med att välkomna deltagarna.
– Att under Möjligheternas Mötesplats få diskutera integration som den viktigaste samhällsfrågan med många olika aktörer, är mycket betydelsefullt för Hultsfreds kommun och där vi står idag, säger Lars Rosander, kommunalråd.

Hultsfreds kommuns seminarier hade temat ”Samverkan i samhället”.
Metropolit Cleopas Strongylis, ärkebiskop för den grekisk/ortodoxa kyrkan i Skandinavien, talade om den grekisk/ortodoxa kyrkans perspektiv på asyl och integration. Han tog bland annat upp att i en tid när rädslan för det som är okänt ökar, måste alla delar i samhället vara välkomnande och ta hand om varandra.

Erik Nilsson, statssekreterare på Utbildningsdepartementet, talade om migrationens möjligheter.
– Svensk arbetsmarknad har länge varit beroende av utlandsfödda för att klara försörjningen av arbetskraft. Men det är viktigt att diskutera hur vi kan bli bättre på att tillvarata kompetensen hos dem som kommer till Sverige, och hur vi kan korta tiderna tills de nyanlända kommer ut på arbetsmarknaden, säger Erik Nilsson.

Under onsdagen höll också Regionförbundet i Kalmar län seminarier som handlade om utmaningar och möjligheter inom kompetensförsörjning. Bland annat talade P-O Simonsson, VD på Stiftelsen Träcentrum i Nässjö om träindustrins betydelse för kommuners och Sveriges ekonomi.

Sveriges Kommuner och Landstings seminarier kommer under torsdagen att handla om mottagande, etablering på arbetsmarknaden och ensamkommande med inriktning på hälsa och utbildning. Arbetsförmedlingen håller ett seminarium om den digitala utvecklingen inom Arbetsförmedlingen.

Linnéuniversitetets seminarier handlar om universitetets engagemang inom integration, och om bland annat samhällelig drivkraft och fortbildning.
– Linnéuniversitetet och LNUCenter Concurrences är en viktig aktör i mottagandet av flyktingar och migranter och vi vill vara med och bidra med aktuell forskning, utbildning och kompetensutveckling i dialog med andra verksamheter och aktörer i samhället, säger Kristina Gustafsson, docent på Institutionen för socialt arbete på Linnéuniversitetet.

Ambitionen är att Möjligheternas Mötesplats ska återkomma nästa år som mötesplats för nationella samtal om asyl och integration. En så kallad MM-akademi ska startas upp, som bland annat kommer att arbeta med samverkan mellan forskning och övriga samhället, samt flödet av information kring integrationsfrågor.

Hultsfreds kommun är en av de kommuner i Sverige som tar störst ansvar i flyktingfrågan. Den ansträngda situationen har medfört att kommunen tidigare sett sig tvungen att stänga sitt mottagande av ensamkommande barn, och i december 2016 stängdes mottagningen för nybesök inom försörjningsstöd.

Kontakt
Lars Rosander
Kommunalråd Hultsfreds kommun
lars.rosander@hultsfred.se
0495 – 24 08 00

Åke Nilsson
Ledamot styrelse och arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län
ake.nilsson@kristdemokraterna.se
070-741 15 07