Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-06 13:35

Makerspace Hultsfred överlämnade drönare till räddningstjänsten

Jonas Hjalmarsson, Makerspace Hultsfred, Ulf Bowein och Michael Hesselgård, räddningstjänsten och Michael Leijonhud, Makerspace Hultsfred, med drönaren.Jonas Hjalmarsson, Makerspace Hultsfred, Ulf Bowein och Michael Hesselgård, räddningstjänsten och Michael Leijonhud, Makerspace Hultsfred, med drönaren.

Idag, fredagen den 31 mars, överlämnade Makerspace Hultsfred en drönare till Hultsfred räddningstjänst. Drönaren ska användas bland annat för att lättare kunna se omfattningen av bränder och för att söka efter försvunna personer i terräng.

– Makerspace har använt drönaren under 2016, men nu tyckte vi att det var läge att den började användas i ett operativt läge, säger näringslivsstrateg Michael Leijonhud.

Drönaren har en räckvidd på 3,5 kilometer och kan flyga 80 kilometer i timmen. Den kommer även att utrustas med en värmekamera som kan se temperaturer på mellan -40 och +550 grader.

– Det här kommer att bli ett riktigt tillskott till räddningstjänstens arbete. När vi kommer till till exempel en skogsbrand kan det ta en timme innan vi har gått runt den och ser omfattningen. Nu kan vi få överblick direkt och vet vart vi ska skicka bilarna, säger räddningschef Michael Hesselgård.

Även vid bränder i större byggnader, till exempel i ett vindsutrymme kan drönaren tillsammans med värmekameran ge en bra uppfattning om var det brinner under taket.

– Dessutom kan den ju vara en stor hjälp till exempel när det gäller att hitta någon som ligger skadad ute i terrängen, säger säkerhetssamordnare Ulf Bowein.

Nu väntar träning med drönaren, och inom ett par veckor hoppas räddningstjänsten vara igång med den.

Makerspace Hultsfred och Hultsfreds räddningstjänst planerar också att fördjupa samarbetet i framtiden. Bland annat hoppas man kunna utveckla övningar för brandmännen genom virtuell teknik, för att de inte ska utsättas för fara vid övningstillfällen.

– Vi kommer även att ha nytta av de erfarenheter som räddningstjänsten får av att använda drönaren, säger Jonas Hjalmarsson på Makerspace Hultsfred.