Publicerad: Uppdaterad: 2018-01-17 10:27

Lyckad satsning för att locka anställda

Mikael Karlsson, Hultsfreds gymnasium, Robin Nilsson, Arbetsförmedlingen, Johan Kling, Fasadglas, Lars Rosander, kommunalråd och Lars Gjörloff, utvecklingschef framför ett av Fasadglas fönsterpartier.Mikael Karlsson, Hultsfreds gymnasium, Robin Nilsson, Arbetsförmedlingen, Johan Kling, Fasadglas, Lars Rosander, kommunalråd, och Lars Gjörloff, utvecklingschef, framför ett av Fasadglas fönsterpartier.

I december 2016 anställde Fasadglas i Målilla sina första medarbetare. Idag har företaget hela 24 anställda, varav hälften är utlandsfödda.
– Vi har hittat en bra mix i vår personalstyrka, mycket tack vare ett samarbete med Hultsfreds gymnasium och Arbetsförmedlingen, säger Johan Kling på Fasadglas.

Att hitta personal är en utmaning för många företag idag. Samtidigt är det ofta en utmaning för Hultsfreds gymnasium att hitta praktikplatser inom det privata näringslivet åt de elever som inte går en yrkesinriktad utbildning.
– Praktikplatser, framför allt för nyanlända, växer inte på träd. Fasadglas vågade prova och det slog väl ut. Det ska ju vara en win-win-situation för båda parter. Tre av våra elever har haft praktik här, och idag har två av dem en anställning och en ett sommarvikariat, säger Mikael Karlsson, studie- och yrkesvägledare på Hultsfreds gymnasium.

Även Arbetsförmedlingen har hjälpt till i rekryteringen.
– Vi hoppas att fler arbetsgivare vågar satsa på den här målgruppen, det är här arbetskraften kommer att finnas i framtiden, säger Robin Nilsson, Arbetsförmedlingen i Hultsfred.

Johan Kling är nöjd med beslutet att starta verksamheten i just Målilla.
– Vi såg möjligheten med Hultsfreds kommun, som ju har många nyanlända, och att det skulle vara enklare att rekrytera här än på de andra orter där vi har våra kontor, säger han.