Publicerad: Uppdaterad: 2018-01-17 10:49

Hur länge skulle du klara dig utan el? Idag börjar Krisberedskapsveckan

Affär utan strömDet finns många sätt att vara beredd om till exempel elen, vattenförsörjningen eller kortbetalningar skulle sluta fungera. Foto: MSB

Den 8-14 maj är det dags för Krisberedskapsveckan 2017. Det är en nationell kampanjvecka för att få hushållen att tänka över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el, vatten och telekommunikation slutat fungera.

Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar och intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är dessutom större än på länge. Förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap.

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” Det är budskapet under årets kampanjvecka och syftar till att väcka tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

– Krisberedskapsveckan ska öka kunskapen om hur vi kan förbereda oss för olika händelser om viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar. Det här är kunskap som invånarna behöver ha för att kunna förbereda sig och bidra aktivt vid en händelse, säger Ulf Bowein, säkerhetssamordnare i Hultsfreds kommun.

Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Veckan är tänkt att bli årligt återkommande.

Du kan läsa mer om krisberedskap via länkarna nedan, eller i almanackan som delades ut till kommuninvånarna.

 

För mer information:
Ulf Bowein, säkerhetssamordnare
Ulf.Bowein@hultsfred.se
0495-240627