Publicerad:

Företag som blomstrar under sommaren – Brånstrands familjelantgård

Karina Rune Brånstrands familjelantgård stående 230706

Kommunen 💙 Näringslivet

I den lilla byn Tigerstad har sommarminnen skapats för besökare hemmahörande över hela Sverige.
Utvecklingskontoret besökte ett av kommunens företag som blommar extra under sommaren, Brånstrands familjelantgård.

Det hela startade 2003 då paret Karina och Rune Brånstrand antingen skulle riva en stuga på gården eller renovera upp den. Det blev det sistnämnda.
Paret anslöt sig till föreningen Bo på Lantgård och en ny verksamhet såg sin start.

Konceptet går ut på att bo på lantgård med djur och natur inpå knuten. Utanför gästernas hus går de två lamm som under vårt besök fick ställa upp på bild. Ett stenkast bort går kossor och betar och under pratstunden med Rune och Karina jamar en katt som vill bli insläppt.
Under besökarnas tid på gården får dem vara delaktiga på gården. Från morgonfodring till kvällsfodring. Hur mycket man vill vara med väljer man själv.

Många har hittat fram till gården via föreningens hemsida och Rune och Karina nämner flera namn på familjer dem lärt känna genom åren. Flera familjer återkommer till gården och familjen Brånstrand har fått se flera barn bli ungdomar.

Intresset för djur och natur har alltid varit grunden till verksamheten.
Och att få föra vidare kunskapen är något som paret brinner för. Karina berättar om ett roligt exempel som har inträffat. Det är när ett barn har kommit till gården som liten. Ett intresse har väckts och barnet har sedan som ung vuxen kommit tillbaka för att göra sin praktik på gården kopplat till studier.

Besöksverksamheten drivs årets runt men går på högvarv under sommaren. Trots att stugan fylls med nya besökare under veckorna finns alltid glädjen i att sprida kunskap till ännu fler. Nya idéer testas och nytt för i år kosafari. Under safarin får man vara med och hämta kossorna från hagen, utfodra och mjölka. Sedan avslutas det hela med ett glas mjölk och bulle. Besökarna får följa mjölkens väg och lära sig mer om hur djuren och de olika momenten fungerar.

I år firar verksamheten 20 år och än inte idéerna slut! Just nu renoveras ytterligare en stuga på gården. Men vad planerna är där vill inte paret avslöja ännu.