Publicerad: Uppdaterad: 2016-09-28 8:41

Efter sexton år skrivs avtal om sanering av före detta Varta-området

Flygbild över Noack och Hultsfreds-Hus

Varta-området i centrala Hultsfred får sedan 1999 inte användas till någon verksamhet på grund av stora blyföroreningar.  Området är mycket viktigt för utvecklingen av det lokala näringslivet. Med hjälp av Länsstyrelsen Kalmar län har efter många års arbete äntligen ett avtal om sanering kommit till stånd med de inblandade bolagen. De totala saneringskostnaderna väntas uppgå till 30 miljoner kronor.

Avtal träffat om sanering av Varta-området
Avtalet om att sanera Varta-området är klart, konstaterar miljövårdsdirektör Tommy Hammar, kommunalrådet Lars Rosander och kommunchef Lars Rönnlund med stor tillfredsställelse.

Mellan 1952 och 1999 har blybatterier tillverkats på området, som ligger precis norr om centrala Hultsfred. Stora mängder bly har släpps ut till luft och vatten. Området ligger på plats sex på Länsstyrelsens lista över prioriterade projekt i länet.

Hultsfreds kommun har i många år drivit frågan om Varta-områdets behov av sanering. I och med saneringen skapas tillgång till attraktiv industrimark.

– Vi vill framföra vårt varma tack till Länsstyrelsen, säger Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun. I samband med att den nye landshövdingen tillträdde började kommunen och staten arbeta för att lösa frågan tillsammans. Vi har även hela tiden haft en god dialog med fastighetsägaren som gjort allt de kunnat för att nå en lösning.

Fastigheten ägs idag av Invensys Property Company AB, som tillsammans med Johnson Controls Autobatteri AB av Länsstyrelsen har bedömts kunna ha ett ansvar för föroreningarna på området. Det bolag som anses har orsakat merparten av miljöskadorna är dock Imara Sweden AB (före detta Varta Batteri AB).

De tre bolagen blev enligt Länsstyrelsens ansvarsutredning 2013 solidariskt ansvariga för 70 procent av saneringskostnaderna. Imara Sweden AB begärde sig själva i likvidation under samma år, såldes och friskrev sig från alla miljöskulder. De båda återstående bolagen åtar sig nu att tillsammans betala 15 miljoner kronor av efterbehandlingskostnaderna. Hultsfreds kommun åtar sig att betala 5 miljoner kronor. Kommunen blir därmed även ägare till fastigheten. Staten går via Naturvårdsverket in och täcker resterande del av de 30 miljoner kronorna.

– Det känns väldigt bra att vi har kommit i mål med det här. Både med tanke på miljön och att tomten är viktig för Hultsfreds kommun. Det är skönt att vi har lyckats sy ihop en finansieringslösning, säger landshövding Stefan Carlsson.

Senast den 31 december 2015 ska Naturvårdsverket fatta beslut om sitt bidrag. Avtalen måste även godkännas av kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun.

Förhoppningen är att projekteringen av saneringsåtgärderna ska starta 2016.