Publicerad:

Besök från Kenya för samarbete kring medborgardemokrati

Kenya

En delegation bestående av tjänstepersoner från Elgeyo Marakwet County i Kenya besöker Hultsfreds kommun under vecka fem.

Besöket är en del av ett kommunalt partnerskap mellan Elgeyo Marakwet County i Kenya och Hultsfreds kommun. Tillsammans ska regionen och kommunen utbyta erfarenheter kring medborgardemokrati.

– Målet är att tillsammans identifiera gemensamma utmaningar och med hjälp av varandras olika erfarenheter fortsatta arbetet med medborgardemokrati, berättar Rosie Folkesson och Åke Nilsson från projektets styrgrupp.

Under veckan kommer gästerna från Kenya tillsammans med politiker och tjänstepersoner från Hultsfreds kommun bland annat att träffa skolungdomar på Hultsfreds gymnasium, det kommer genomföras besök på en förskola och ett särskilt boende samt hållas föreläsning i systematisk medborgardemokrati.

– För Hultsfreds del handlar det om att dela med oss av hur vi jobbar med medborgardemokrati likaväl som att lära oss. Det skulle exempelvis kunna handla att utveckla kanaler för kommuninvånare att lämna synpunkter och att identifiera fler frågor där invånarna kan tycka till, berättar Malin Albertsson turism- och informationschef.

Kommunalt partnerskap är en internationell samarbetsform som har som mål att främja demokrati och processer för delaktighet på lokal och regional nivå. Besöket är en del av en förstudie som finansieras av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD).