Här är pusselläggarna

Gruppen som jobbar med Feriepraktik 2021.Anders, Maria och Kajsa jobbar med Feriepraktiken sommaren 2021.Foto: Selma Hedenberg och Eron Ajdini

I år slogs rekordet för antalet anställda feriepraktikanter, ett rekord som kommer att förbli för ett par år framöver. Ett rekord som inte hade kunnat vara möjligt utan alla de handledare runt om på arbetsplatserna.

Detta var Maria Helanders uttalande under intervjun angående feriepraktiken i Hultsfred Kommun. I denna intervju medverkade även Kajsa Rydén och Anders Svalbring.

Vad är era yrkestitlar?
Kajsa Rydén är arbetsmarknadshandläggare och jobbar samt i förebyggande socialtjänst. Anders Svalbring delar samma yrkestitel som Kajsa då han jobbar som en arbetsmarknadshandläggare. Maria Helander är administrativ handläggare och samtliga tre arbetar på Arbete och integration.

Anders förklarar att hans och Kajsas arbetsroll som arbetsmarknadshandläggare är att hjälpa deras deltagare med att komma ut till arbetsmarknaden genom till exempel praktik i olika former, allt från språkpraktik till arbetspraktik. Anställningen kan variera från kommunalt till privat.

En administrativ handläggare är helt enkelt en administratör, hon hanterar främst ekonomi, statistik och administration på Arbete och Integration.

Varför erbjuds feriepraktik och tycker ni att det är viktigt att ungdomar får feriepraktisera?
-Ja, det är viktigt, är det gemensamma svaret från alla tre.
Kajsa förklarar feriepraktikens innebörd genom att säga att det är den första foten in på arbetsmarknaden för de flesta ungdomarna i kommunen. Praktikanterna får skaffa sig referenser och erfarenheter även ifall de inte har någon koppling till framtida yrkesplaner. Feriearbetarna får uppleva hur en arbetsplats kan se ut, hur det funkar med kollegor och att man får lära känna sig själv bättre om hur man är utanför skolvärlden. Gruppen ser även detta som en motivationskälla för ungdomar till att bli självständiga genom att vara ute och testa på arbetslivet.

Är det ett stort utbud av jobb?
Maria berättar tillsammans med Kajsa att de har ett 40-tal arbetsplatser där 181 ungdomar tackade ja till arbetet och kommer att jobba under olika perioder under sommaren. Det största antalet hittills, 30 fler än förra året.
-Det är en stor årskull, detta rekord kommer troligtvis att hålla i sig att antal år framöver men kommande årskullar är större, säger Maria.
– Feriepraktikanterna kan man finna på många olika platser, säger Kajsa. De jobbar både kommunalt och i föreningar vilket innebär att det finns en stor variation på jobb, allt ifrån vaktmästare och elskåps-dekoratör till förskolepedagog och kommunal journalist.

Vilka får söka feriepraktik?
Varje år prioriteras en ny årskull, ungdomar som under året fyller 16 år. Detta år innebär det alltså att ungdomar födda 2005 prioriteras. Förutom åldern finns även kravet att man måste ha fullständigt personnummer och vara folkbokförd i Hultsfred kommun. Även ungdomar över 16-års åldern tas också emot i mån av plats.

Uppskattas feriepraktiken av handledare?
Återigen är det gemensamma svaret ja. De förklarar att handledare uppskattar feriepraktikanternas arbete under sommaren. En hel del handledare visat sin tacksamhet och ringt in för att dela med sig av sin glädje.
Den intervjuade gruppen vill också rikta ett stort tack till handledarna då de har en väldigt stor betydelse för att få detta att rulla.
-Visserligen är vi pusselläggarna, men handledarna är pusselbitarna som är nödvändiga för att få ihop allt. Utan dem så är det inte möjligt, säger Maria.

Rekommenderar ni feriepraktik?
Kajsa rekommenderar det verkligen. Hon refererar till sina yngre dagar då hon själv feriepraktiserade där hon fick arbetserfarenheter med ett steg in på arbetsmarknaden vilket innebar att hon fick nya kontakter men även en första inkomst. Anders håller med genom att nicka och säga att man skapar sig ett kontaktnät som man kan ha nytta av i år framöver och att man får uppleva skillnaderna mellan jobb och skola. Maria tillägger att man verkligen får lära sig att ta eget ansvar vilket man alltid kommer att nytta av i livet.

Eron Ajdini & Selma Hedenberg
2021-06-17