Publicerad:

Startskott för Växthuset – Hultsfreds nya förskola

Ett första spadtag tasRepresentanter från Hultsfreds kommun, Hultsfreds Bostäder, Oredans förskola och Serneke tar ett första spadtag.

Idag, den 30 september, sattes spadarna i jorden som startskottet för byggnationen av Hultsfreds nya förskola Växthuset. Deltog gjorde representanter från Hultsfreds kommun, Hultsfreds Bostäder och företaget Serneke som bygger förskolan, samt barn från Oredans förskola, som hjälpte till med spadtaget.

Den nya förskolan kommer att bli cirka 2700 kvadratmeter stor, och ha plats för drygt 200 barn. Hur Växthuset ska se ut och vilka möjligheter som ska finnas har arbetats fram i ett samspel mellan en grupp rektorer i förskolan och arkitekterna.

Hållbar utveckling ska gå som en röd tråd genom både byggnaden och verksamheten, och tanken är att vad som är ute och vad som är inne ska smälta samman på ett naturligt sätt. Man vill också att barnen ska kunna hitta nya utmaningar och möjligheter i byggnaden i takt med att de utvecklas och blir äldre.

– Vi ser med stor förväntan fram emot att Växthuset ska stå klart. Vi är hoppfulla att denna satsning ska sätta oss på kartan kring vad kommunens förskolor ska bidra med till våra barn när det gäller miljö- och hållbarhetstankar. Här finns alla möjligheter att på ett bra sätt kunna ge barnen ett lärande för livet, bland annat kring hur vi människor ska leva för att vår värld ska må bra, säger Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolan i Hultsfreds kommun.

Byggnaden följer också kraven för Miljöklass Silver, vilket betyder att man ställer högre krav på hållbarhet och miljö i upphandlingen än vad lagen kräver. Bland annat kommer byggnaden att ha solcellspaneler på taken.

– Vi är glada att ha möjlighet att satsa lite extra på detta. Vi bygger Växthuset för en hållbar framtid, både för våra barn och för vår miljö, säger Lars Rosander, kommunalråd.

– Att satsa på våra barn är att satsa på framtiden, därför känns det extra bra att vi har möjlighet att bygga en modern förskola i samklang med naturen där det finns möjligheter för alla att utvecklas, säger Pär Edgren, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Anbudssumman är 63 miljoner kronor och projektets totalbudget är 100 miljoner kronor. Växthuset planeras öppna vårterminen 2022.