Samernas nationaldag 6 februari

3581_flagga Källa same.seFoto: same.se
Vi uppmärksammar det samiska folket varje år på deras nationaldag med bokbord och  information & utställningar på biblioteken & nu även en informationsutställning på kulturhuset Valhall.
Samernas nationaldag firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Datumet, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Där samlades för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.
Samiska flaggan
Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets 13:e Samekonferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen.
Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.
Urfolket Samerna
Beräkningen att det finns omkring 20 000 samer i Sverige kommer från en utredning
publicerad 1975. Några folkräkningar på etnisk grund görs inte i Sverige. Numera tror ledande forskare att samerna snarare är tre gånger så många, eller fler, i Sverige. Mindre än hälften av dem kan tala samiska. Alla de samiska språken, nord-, lule- och sydsamiska är hotade språk enligt FN-organet UNESCO.
Vi uppmärksammar det samiska folket varje år på deras nationaldag med bokbord och  information & utställningar på biblioteken. Är du intresserad av att veta mer om Samerna – deras språk och kultur så finns det möjlighet att låna böcker och litteratur via biblioteken. Mer information hittar du på bibliotek.hultsfred.se
Nedan finns ett informationsblad att ladda ned.
Mer information om urfolket samerna hittar du på samer.se och minoritet.se

Är du en nationell minoritet och/eller vill du veta mer om vårat arbete med de nationella minoriteterna?

Kontakta kultursekreteraren:
ingela.heldebro@hultsfred.se