Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-21 7:31

Ministerbesök med fullt schema

Rosie Folkesson och Ylva JohanssonOppositionsråd Rosie Folkesson och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Kommunen fick besök av arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i går den 26 oktober.
– Hultsfreds kommun har tagit ett stort ansvar när det gäller asylmottagande, och gör ett fantastiskt arbete. Jag är här för att se och diskutera utmaningarna som finns och se vad vi tillsammans kan göra bättre, säger hon.

Ylva Johansson har förutom arbetet som arbetsmarknadsminister bland annat ansvar för samordning av etableringar.
De frågor hon arbetar mycket med är bland annat hur samarbetet kan underlättas mellan kommuner och arbetsförmedlingen, fler vägar till studier för asylsökande ungdomar och hur fler asylsökande kvinnor ska komma in på arbetsmarknaden.

Under dagen hann Ylva Johansson med att träffa kommunledningen, Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsenheten och socialsekreterare som förde fram synpunkter och frågor. Hon besökte även asylboendet på Moliljan, Makerspace, som är en mötesplats för ny, innovativ teknik, och hade ett möte för allmänheten.
– Jag är mycket glad över besöket och att vi fått möjlighet att ta upp de frågor och utmaningar som vi ställs inför här i kommunen, säger oppositionsråd Rosie Folkesson.

Ylva Johansson, som har rötter i Järnforsen, berömde kommunens arbete med integration och asylmottagande.
– Hultsfreds kommun tar egna initiativ, agerar kreativt och klokt och söker kunskap hos andra kommuner som också tagit ett stort ansvar i asylmottagandet. Här finns framåtanda och en relativt god arbetsmarknad, säger hon.