Publicerad: Uppdaterad: 2019-10-17 10:36

Hultsfred toppar skolrankning i kategorin Friska lärare

Skola

Hultsfreds kommun rankas som nummer 65 totalt av landets 290 kommuner när Lärarförbundet publicerar sin årliga rankning ”Bästa skolkommun”.

I en underkategori i undersökningen är Hultsfreds kommun nummer ett i landet: när det gäller andelen friska lärare. Förra året låg kommunen på plats 121 i den kategorin och nu har man seglat upp på en förstaplats.
– Vi arbetar aktivt med att motverka sjukskrivningar och vi är duktiga på det men kanske inte bäst i Sverige… Vi tar det som en indikator på att det har blivit bättre och som vi kan jämföra med våra egna mätningar och undersökningar, säger Martin Snickars, biträdande barn- och utbildningschef.

En anledning till de låga sjukskrivningstalen kan vara att man ligger bra till när det gäller lärartäthet, på plats 36 av 290 i undersökningen.
– Det är och har varit ett ansträngt läge i Hultsfred med stort mottagande av nyanlända de senaste åren vilket påverkar alla. Trots det har vi låga sjukskrivningar vilket delvis kan bero på att vi har en hög lärartäthet, säger Martin Snickars.

Hultsfred arbetar också aktivt för att bli en bra skolkommun:
* Vi arbetar med fortbildning kopplat till de behov vi har i dagsläget
* Vi har ett aktivt ledarskap som lyssnar in alla medarbetare för att motverka sjukskrivningar
* Vi litar på att alla gör sitt bästa och vi arbetar med konceptet ”vi gör varandra bra”. Vi hjälper varandra och då både mår vi bättre och får ett bättre resultat.

En annan kategori där Hultsfreds kommun får en bra placering är det genomsnittliga meritvärdet efter att det justerats efter elevernas förutsättningar. Där jämför Lärarförbundet det faktiska meritvärdet för eleverna med det förväntade när man tagit hänsyn till olika faktorer som andelen nyinvandrade elever de senaste fyra åren, fördelningen pojkar/flickor och föräldrarnas sammanvägda utbildningsnivå.
– Vi har många nyanlända elever och en stor genomströmning av elever vilket påverkar våra resultat. Om man tar hänsyn till de som har kommit de senaste fyra åren så ligger vi resultatmässigt på plats 39 av 290 kommuner, säger Martin Snickars.

Även när det gäller elever som fullföljde en gymnasieutbildning inom tre år ligger kommunen bra till, på plats 26.

Hultsfreds kommun har tappat några placeringar jämfört med förra året i den totala rankningen. Då kom man på plats 13.
– När man ser till exempel på meritvärdet för alla elever i årskurs 9 har vi många nyanlända elever som har kommit de senaste åren och det påverkar resultaten. Det är omöjligt att klara av godkänt i alla ämnen om man till exempel har kommit till Sverige för ett år sedan, säger Martin Snickars.