Publicerad: Uppdaterad: 2016-02-04 8:52

Fibertäckningen i vår kommun går spikrakt uppåt

fiberutbyggnadTre glada herrar studerar fiberutbyggnaden i kommunen, fr.v. IT-chef Stefan Wittlock, kommunalrådet Lars Rosander och utvecklingschef Lars Gjörloff.Foto: Thorbjörn Svahn

Hela 4 000 hushåll i kommunen har eller har beställt fiber. Det betyder att runt 70 procent av kommunens hushåll har fiber installerad under 2016. Jämför den siffran med de 0,2 procent som hade fiber 2010.

-En fantastisk utveckling, säger IT-chef Stefan Wittlock och får medhåll av kommunalrådet Lars Rosander och utvecklingschef Lars Gjörloff.

Mikael Jarmdahl på TeliaSonera kallar utvecklingen i Hultsfreds kommun dramatisk.

-Hultsfreds kommun har en snabbare ökningstakt än riket i övrigt och därmed springer kommunen nu om de flesta andra, förklarar Mikael Jarmdahl.

I den nu avslutade kampanjen har villaägarna i kommunens övriga tätorter erbjudits att teckna sig för fiber. Av de som har erbjudits har 40 procent valt att tacka ja.
Järnforsen toppar med 66 procent följt av Målilla på 42 procent, Lönneberga 40 procent, Silverdalen 34 procent och Virserum 33 procent. Arbetet på dessa orter ska vara klart senast i juli 2016. Men förhoppningen är att det går fortare än så, målet är att jobbet blir klart i år.

Kommunens representanter är mycket nöjda med samarbetet med TeliaSonera. Lite förenklat kan man påstå att bolaget sköter tätorterna och kommunen bistår med tillstånd för grävning med mera.

-I stället kan vi koncentrera oss på att stötta och stimulera de många byalag som driver fiberprojekt på landsbygden, säger Stefan Wittlock och Lars Rosander nickar instämmande.

För TeliaSoneras del är nästa steg efter den nu tecknade utbyggnaden att kartlägga kommunen. Arbetet består i att i detalj ta reda på vilka hushåll som ännu inte fått möjlighet att teckna sig för fiber?

-Utöver den insatsen planerar vi nya kampanjer, den första kommer redan efter halvårsskiftet i Hultsfred, avslutar Mikael Jarmdahl.