Resandefolkets dag

Den 29 september uppmärksammas Resandefolkets dag

Det är ingen som vet hur många personer i Sverige som har resandebakgrund. Vissa säger 30 000, andra 100 000 och till och med 200 000. Många resande vill inte berätta om sin bakgrund eftersom de inte vet vilka följder det skulle få för dem. Resandefolket erkändes år 2000 som den största och äldsta gruppen i minoriteten romer och blev därmed en nationell minoritet i Sverige. Resandefolket startade historisk sett för ca 1500 år sedan när ett nomadfolk började vandra från Indien.

Deras vandring gick via sidenvägen och för ca 900 år sedan kom de till Europa via Balkan. Men i höjd med Rumänien vek några av och gick in i landet, där de förslavades de. De andra kanske tyckte att det var för varmt utanför Rumänien så de fortsatte sin vandring mot kyligare trakter och kom via Tyskland till Skandinavien.

1512 var året när Sverige och Norden berikades med resandefolket. Det var denna dag 29 september år 1512 som en grupp Thaatra kom till Stockholm under ledning av herr eller greve Anthonius. De var ungefär trettio familjer och sades komma från Lilla Egypten. De fick bo i Sankt Lars gillestuga och staden slog på stort och skänkte dem tjugo mark. Dagen är dokumenterad i Stockholms stads tänkebok, den översatta texten säger att:

Stockholms stad skänkte dem 20 mark, en ansenlig summa vid denna tid, kan man tänka. De omnämns som ”egyptier” och likställs med pilgrimer. Pilgrimer skulle under denna tidsperiod tas emot med respekt. De skulle få allmosor och härbärge, allt enligt dåtidens normer. Det vänliga bemötandet mot dessa pilgrimer gick över med åren, som alla vet och resandefolket har erfarit.

Texten i boken beskriver en okänd folkgrupp med främmande utseende, annorlunda seder och obegripligt språk. Den 29 september 1512 kom tatarerna, “tattarna”, de som idag anses utgöra den första immigrationen av Resandefolk till Sverige. Människorna var snälla och vädret var behagligt så de bestämde sig för att stanna, det de inte visste var att det var bara början på drivis, folkmord, rasism och hängningar.

Många resande av i dag är ättlingar till dessa immigranter och dessa ättlingar är vår gemensamma nämnare. Det man också vet idag är att denna okända folkgrupp som kom 1512 var familjen Faa och de kom till Sverige via Danmark från Skottland. Den skotska familjen Faa leder oss också vidare ut i världen.

Källa: Tidningen Dikko som förmedlar ett resande och romskt perspektiv i nyhetsvärlden och sprider kunskap om nationella minoriteter.

Dikko.nu

Vill du veta mer om Sveriges fem nationella minoriteter – judar, samer, sverigefinnar, romer & tornedalingar – och/eller är du själv av nationell minoritet?

Kontakta ingela.heldebro@hultsfred.se