Publicerad:

Första spadtaget för ny brandstation i Rosenfors

startskott för en ny brandstationTomas Söreling, fd oppositionsråd, Martin Andersson, Novum Samhällsfastigheter AB, Lars Rosander, kommunalråd, Joel Tovstedt, Dynacon och Kaj Lund, räddningstjänsten.

Idag togs det första spadtaget för en helt ny och modern brandstation i Rosenfors. Deltidsstationen ska ligga nära väg 23/34 och planeras stå klar under sommaren 2025. Även i Järnforsen pågår ombyggnation av nya lokaler för ortens brandvärn. Båda satsningarna innebär en ökad trygghet i hela kommunen, samt en större möjlighet att långsiktigt rekrytera deltidsbrandmän.

I juli 2023 beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att anta Novum Samhällsfastigheter AB:s anbud om en ny brandstation i Rosenfors. Företaget kommer även att äga fastigheten, och själva byggnationen kommer att utföras av entreprenören Dynacon. Hultsfreds kommun kommer att hyra lokalerna under 25 år.

Markarbetena har nyligen påbörjats, och idag togs det första spadtaget för den nya brandstationen av Lars Rosander, kommunalråd, Tomas Söreling, före detta oppositionsråd samt representanter för fastighetsägaren Novum Samhällsfastigheter AB. På plats fanns även projektledaren Jan Oskarsson, ABHB, representanter från räddningstjänsten och entreprenören Dynacon.

-Som invånare ska man kunna känna sig trygg i alla delar av vår kommun, säger Lars Rosander, kommunalråd. En ny brandstation i Rosenfors är viktig för utvecklingen av samhället och orten.

Den nya brandstationen i Rosenfors kommer att bli en toppmodern brandstation med nya omklädningsrum för dam och herr, tvätthall och säkra flöden för en god och säker arbetsmiljö. Släckbil, tankbil och personaltransport kommer att vara placerade på stationen.

-Vi är tacksamma för förtroendet att få uppföra och hyra ut den nya brandstationen i Rosenfors till Hultsfreds kommun. Genom hela processen och projekteringen har kommunens representanter agerat väldigt professionellt och dialogen har präglats av enkelhet och framdrift. Det är vår förhoppning att det ska bli en bra utgångspunkt för räddningstjänstens verksamhet, säger Martin Andersson, projektutvecklingschef på Novum Samhällsfastigheter.

Placeringen nära riksväg 23/34 ger ett bättre utryckningsläge när larmet går. Det innebär även att möjligheterna att rekrytera deltidsbrandmän ökar, eftersom upptagningsområdet blir större. Cirka 15 deltidsbrandmän kommer att arbeta på stationen i Rosenfors, varav fem i beredskap dygnet runt.

En ny modern brandstation med ett läge nära riksvägen betyder mycket för att räddningstjänsten ska kunna säkra sin kompetensförsörjning och arbeta effektivt och hållbart, säger Michael Hesselgård, räddningschef.

Hultsfreds kommun har idag deltidsstationer i Hultsfred, Målilla, Mörlunda och Virserum, samt brandvärn i Silverdalen och Järnforsen. Deltidsstationerna i Målilla och Mörlunda kommer att ersättas av den nya stationen i Rosenfors. Därutöver pågår just nu ombyggnationen av ett nytt brandvärn i Järnforsen, med moderna omklädningsrum och garage. Det väntas stå klar i december 2024.

Kostnaden för den nya brandstationen i Rosenfors beräknas bli cirka 70 miljoner kronor, inklusive driftkostnader under 25 år.